Které restaurace v Barceloně si nesmíte nechat ujít?

Barcelona, perla Katalánska, láká nejen svou fascinující architekturou, ale i jako ráj pro gurmány. Odvoďte se do světa chutí, kde tradiční tapas a moderní kuchyně tvoří dokonalou symfonii.

Barcelona
Foto: bissartig / Pixabay

Gastronomický průvodce městem Barcelona: Objevte chuť katalánské metropole

Barcelona, hlavní město Katalánska, je nejen známá svou úchvatnou architekturou a bohatou kulturou, ale také jako jedno z nejlepších míst pro milovníky jídla. Od tradičních tapas po moderní gurmánskou kuchyni, Barcelona nabízí pestrou paletu chutí, které uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. V tomto průvodci vás provedeme skrz nejlepší restaurace, místní kuchyni a tajemství, která tato gastronomická metropole skrývá.

Tradiční katalánská kuchyně

Katalánská kuchyně je ovlivněna jak středomořskými vlivy, tak i svými vlastními tradicemi. Základem jsou čerstvé suroviny, olivový olej, česnek a rajčata. Známé pokrmy jako pa amb tomàquet, escalivada či crema catalana představují jen špičku ledovce této bohaté kulinářské tradice.

Pa amb tomàquet

Tento jednoduchý pokrm, který se skládá z chleba potřeného rajčaty a olivovým olejem, je základním kamenem katalánské kuchyně. Mnoho restaurací v Barceloně podává tento pokrm jako předkrm nebo přílohu.

Escalivada

Escalivada je salát z grilovaných paprik, lilků a cibule. Podává se teplý nebo studený a často je dochucený olivovým olejem a česnekem. Ideální pokrm pro milovníky zeleniny.

Nejlepší restaurace v Barceloně

Barcelona je domovem několika restaurací oceněných Michelinskými hvězdami, ale i menších bister a tapas barů, které stojí za návštěvu. Zde je několik tipů na místa, kde si můžete vychutnat to nejlepší z místní kuchyně.

El Celler de Can Roca

Nachází se sice v Gironě, ale stojí za to se vydat na krátký výlet. Tato restaurace, která byla několikrát vyhlášena nejlepší restaurací na světě, nabízí inovativní pokrmy, které kombinují tradiční katalánské přísady s moderními technikami. Rezervace je nutná měsíce dopředu.

Tickets Bar

Přesuneme se zpět do Barcelony, kde se nachází Tickets Bar, vedený slavnými bratry Adrià. Tato moderní tapas restaurace nabízí hravou a kreativní kuchyni, která zaručeně překvapí vaše chuťové buňky.

Quimet & Quimet

Pokud hledáte autentičnost, zaměřte se na Quimet & Quimet, malý tapas bar, který nabízí širokou škálu konzervovaných delikates a vynikající víno. Ideální místo pro rychlý, ale nezapomenutelný zážitek.

Místní speciality, které musíte ochutnat

  • Fideuà: Podobné jako paella, ale místo rýže se používají tenké nudle. Často se podává s mořskými plody.
  • Butifarra: Tradiční katalánská klobása, která se často podává s fazolemi nebo jako součást dalších pokrmů.
  • Calçots: Sladké cibulky, které se grilují nad plamenem a podávají se s omáčkou romesco.

Trh La Boqueria: Srdce barcelonské gastronomie

Žádná návštěva Barcelony by nebyla kompletní bez procházky po trhu La Boqueria. Tento ikonický trh nabízí vše od čerstvého ovoce a zeleniny po mořské plody a místní speciality. Je to ideální místo, kde můžete ochutnat různé druhy tapas, osvěžit se čerstvě vymačkanou šťávou nebo si koupit suvenýry v podobě místních delikates.

Barcelona pro milovníky sladkého

Kromě slaných pokrmů nabízí Barcelona i spoustu sladkých potěšení. Milovníci dezertů by neměli opomenout ochutnat crema catalana, která je podobná francouzskému crème brûlée, ale s jemnější texturou a citrónovou příchutí.

Churros con chocolate

Tento populární španělský dezert se skládá z fritovaných těstových tyčinek podávaných s hustou čokoládovou omáčkou. Je to dokonalý způsob, jak zakončit den plný kulinářských zážitků.

Závěr

Barcelona je skutečným rájem pro milovníky jídla. Ať už se rozhodnete pro luxusní večeři v jedné ze světově uznávaných restaurací nebo si vychutnáte místní tapas na trhu, město vás nezklame. Doufáme, že tento gastronomický průvodce vám pomůže objevit nejlepší chutě, které Barcelona nabízí, a inspiruje vás k dalším kulinářským dobrodružstvím.

O autorovi

Tomáš Rohlena

Rád cestuje po zahraničí i v Čechách

Facebook

Komentáře (0)

Přidat komentář